2018. február 2., péntek

AZ ELVESZÍTETT URALOM

''Isten uralkodik az emberek birodalmán, és annak adja azt, akinek akarja.'' (Dániel 4:22)

Az alacsonyabb rendű teremtmények között Ádám királyként állott. de amikor megrontotta a törvényt, elvesztette uralmát. A lázadás szelleme, amelyet ő bocsátott a Földre, kiterjedt az állatvilágra is.

Így nemcsak az ember élete, hanem az állatok természete, a mezők füve, sőt még a belélegzett levegő is, mind a gonosz tudásának szomorú tanításáról beszélt.
A bűn miatt nemcsak az ember, hanem a Föld is a gonosz hatalmába került. Ádám megteremtésekor uralmat kapott a Föld felett, de mivel engedett a kísértésnek, Sátán hatalma alá került, ''mert akit valaki legyőzött, az annak szolgájává lett'' (2Pét 2:19).
Amikor az ember Sátán foglya lett, az uralom, amely az övé volt, legyőzőjének kezébe ment át.
Így lett Sátán ''e világ Istene'' (Korintusbeliekhez írt második levél 4:4).
Kisajátította azt az uralmat, amelyet eredetileg Ádám kapott.

Amikor Sátán kijelentette Krisztusnak, hogy övé a világ királysága és dicsősége, és annak adja, akinek akarja, csak részben mondott igazat.
Azért, hogy csaló szándékát megvalósítsa, Sátán Ádámtól ragadta el az uralmat, Ádám viszont a Teremtő képviselője volt, nem pedig független uralkodó.
A Föld Istené, és Ő mindent Fiának adott. Ádámnak Krisztus alattvalójaként kellett uralkodnia. Amikor Ádám az uralmat Sátán kezére játszotta át, Krisztus maradt a jogos Király.
Az a valaki ajánlotta fel a világ országait Krisztusnak, aki a Mennyben fellázadt. Hűbéri szolgálatot akart vásárolni gonosz elveihez, de Krisztus nem volt megvásárolható.
Jézus az Isten iránti engedelmességgel és hittel győzött.
 Az apostol által így szól hozzánk: ''Engedelmeskedjetek azért Istennek; álljatok ellene az ördögnek, és elfut tőletek'' (Jak 4:7-8). 
Nem menekülhetünk meg a kísértő hatalmától, mert legyőzte az emberiséget. ám ''erős torony az Úrnak neve, ahhoz folyamodik az igaz, és bátorságos lészen.''(Péld 18:10)

1 megjegyzés:

  1. Mit ért az alatt,hogy Ádám megrontotta a törvényt? Akkor nem is volt még törvény. Mózesnek és Mózes által adta Isten a törvényt!

    VálaszTörlés